14. april 2012

Kretsfinale i sjakk3ern og sjakk4ern

Trøndelag sjakkrets ungdom sto for en storstilt kretsfinale i sjakk3ern og sjakk4ern. Turneringen ble gjennomført fredag den 13. april, ved Hovin skole i Melhus kommune. Dette er første året som sjakk-i-skole prosjektet blir implementert i Trøndelag. Det var to deltakende skoler, Flå barneskole og Hovin barneskole, begge to i Melhus kommune. Totalt var det 89 påmeldte elever fra både 3. og 4. klasse, og 86 som spilte gjennom turneringen.

En spennende kretsfinale på 5 runder med total betenkningstid på 20 min per runde ble gjennomført (se Hovins rektors beskrivelse av turneringen nedenfor)

Sluttresultatet var veldig jevnt med følgende klasse som går videre:

Tredje klasse fra Flå (24 stykker)
Fjerde klasse fra Hovin (15 stykker).

Vi gratulerer og ønsker begge klassene lykke til i finalen i Oslo i mai.

Lenker: Hovin skole - rapport kretsfinale, Flå skole - rapport kretsfinale, Trønderbladet

Rektoren ved Hovin skole oppsummerer dagen:


Det har vært en flott dag. Vi var svært spente hvordan dette gikk. Nesten 90 elever i en gymsal i flere timer med en stillesittende aktivitet. Kom dataprogram til å fungere? Ville elevene like dette? Det gikk over all forventning. Elevene var svært greie og fikk med seg alle instruksjonene som ble gitt. Alle var imponert over elevene, så det gikk veldig rolig for seg.

Det ble spilt 5 partier og alle spilte samtidig. Hvert parti var på 20 min og flere ble avgjort før tiden var ute. Nesten 90 elever spilte da synkront. Det var flott å se på. I sjakk hilser man på hverandre og takker for partiet, så det har en oppdragende effekt også Ikke bare at de lærte mer sjakk, men vennskapsbånd ble knyttet på tvers av skolene. De ble godt kjent i løpet av dagen.

Etter hvert parti ble det skrevet ut nye bordkort som viste neste motstander, hvilken klasse som lå best an og hvilke elever som lå best an. Det var lenge usikkert om hvilke klasser som kom til å vinne, og det bølget frem og tilbake. Til slutt seiret 4.klasse Hovin og 3.klasse Flå.

Alle elever fikk medalje. Det som var svært positivt var at det var en positiv ramme rundt det. De klassene som lå best an jublet, og det var ikke noe buing og det ble stor applaus til de elevene som utmerket seg.

Det var to elever som vant alle sine partier og det var Andreas Rylandsholm fra Flå og Selma Sand Hovin fra Hovin. Begge 4.klasse.

På spørsmål om de skulle bli med neste år var svaret et unisont ja. Da blir konkurransen tøffere siden flere skoler i Trondheim blir med.

Elever og lærere har hatt en kjempeflott dag. Jeg vil takke sjakkretsen for at de stiller opp, og gjør dette på frivillig basis.

Grunnen til at Flå og Hovin driver med sjakk i skolen er at elevene får en annen mestringsarena og at det har en god pedagogisk – og læringseffekt. Det er dette som rektorer og lærere ser , og det er grunnen til at skolene driver dette fremover.

Bilderapport fra turneringen: