27. mai 2011

Simultan mot stormester på skoletid

Hovin skole i Melhus hadde besøk av stormester Mihajlo (Misja) Stojanovic. Misja som er på en ukes treningsbesøk i Trondheim stilte opp på skolen på kort varsel for simultanoppvisning. Dette kom i stand gjennom et samarbeid mellom Trøndelag sjakkrets ungdom og Hovin skole.

Simultan på Hovin skole, Melhus
Det ble spilt simultan mot mange elever med etteranalyser på demonstrasjonsbord og premiedeling til 3 beste spiller. Deretter kom besøkets store høydepunkt; blind simultan mot de 4 finalistene fra skolemesterskapet. Hele besøket ble fulgt opp med stor entusiasme fra både ansatte og elever. Lokalmedia var også tilstedet under oppvisningen.


Barne- og ungdomssatsing innen sjakk har i de siste årene hatt en veldig positiv utvikling i Trøndelag. Det har oppblomstret sterke sjakkmiljøer på flere forskjellige steder, med Byåsen sjakklubb som fyrtårnet av denne satsingen. Det er blitt arrangert flere nasjonale mesterskap i sjakk for barn og ungdom i Trøndelag. Barn og ungdom fra regionen markerer seg nasjonalt og topper flere prestisjeturneringer rundt omkring i landet og vi har fått Norges mester i sjakk, etter 30 år.

Og nå i det siste har en helhjertet satsing i sjakk i skoletiden kommet i gang på en målrettet og systematisk måte. Dette foregår verken i Trondheim eller andre store tettsteder, men på Hovin i Melhus kommune, hvor skolen har ca. 110 elever. Rektoren og lærerne forteller om en sjakksatsing på skoletid utenom det vanlige. Her spilles det sjakk i både friminutter og i frileken og der det måtte dukke opp anledning. En av lærerne forteller om en observasjon hvor barna tok fram sjakkspillet i mat og helsetimen mens de ventet på at deigen skulle heve! Hensikten med sjakkspillingen er ganske målrettet på Hovin skole: å heve skoleprestasjonene.

Rektor Rune Krogstad ved Hovin skole kan fortelle om at sjakkfeberen i Melhus området har nå også smittet begge naboskolene Flå og Lundamo som er blitt utfordret til en sjakkduell med Hovin skole.

Melhus/Hovin er hovedsete til Horg sjakkforening ungdom, med Hans B. Andreasen som drivekraft gjennom flere år. I løpet av 2010 bestemte klubben seg for å ta en pause i barnesjakksatsingen. Vi håper at denne storsatsingen fra skolene i Melhus er med på å dra i gang aktivitetene i Horg SFU på nytt.

Linker:

Hovin skole: "Besøk av stormester i sjakk",
Trønderbladet: "Spiller sjakk med bind for øyne",
Flå skole: "Sjakkutfordring"
Tidligere nyhet (kretsen): "Trøndersjakk i media - Konger på brettet" 


Bilder fra simultanoppvisning

Besøket fenget oppmerksomheten til stor og små momentant
Etterhver kom flere av elevene i skolen for å følge med simultanen
Noen gode råd, også underveis
Spennende
En av flere elever som kjempet hardt
En stolt rektor følger med spent
Noen ord om spillets forskjellige faser
Besøkets store forestilling: Blind simultan!
Stor spenning
Det er helt stille i salen med nesten halve skolen til stede...